KP Holland is met de Flori Footprint Tool klaar voor een duurzame toekomst

KP-holland

Delen via:

LinkedIn
Facebook
Twitter

Elk bedrijf moet met duurzaamheid aan de slag gaan. Niet alleen vanuit de al bestaande intrinsieke motivatie, maar ook steeds meer vanuit wetgeving. Bij KP Holland speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol. Als glastuinbouwsector merken we dit onder andere door de aanscherping van de energiebesparingsplicht, tariefsverhoging ODE, CO2-heffing en het wegvallen van vrijstellingen. Om maar een paar thema’s te benoemen. Ook de publieke opinie wordt steeds kritischer. Daarnaast is KP Holland zich bewust van het belang van een groenere wereld en hun impact daarop. Het bedrijf besloot daarom met footprinting aan de slag te gaan, zodoende heeft KP Holland de Flori Footprint Tool sinds april 2023 in gebruik. John Vreugdenhil, Financieel Directeur bij KP Holland, vertelt over hun ervaring met de Flori Footprint Tool.

Welke rol speelt duurzaamheid bij KP Holland?

KP Holland veredelt, vermeerdert en produceert onderscheidende plantenrassen binnen Spathiphyllum, Curcuma en Kalanchoë. Het bedrijf heeft 7 locaties en een stekbedrijf in Oeganda. Binnen het onderwerp duurzaamheid is footprinting een belangrijk thema.

“We wilden in eerste instantie een totaalbeeld krijgen van al onze producten en waar we als bedrijf staan met onze footprint. Nu kunnen we zelfs de impact van geplande investeringen op onze footprints doorrekenen.”

John Vreugdenhil, Financieel directeur

Hoe is KP Holland bij de Flori Footprint Tool uitgekomen?

“We wilden zo snel mogelijk starten en we vinden het belangrijk dat we laten zien wat we doen.” KP Holland heeft onderzocht welke partijen er zijn om te ondersteunen op het gebied van footprinting. Zo kwam KP Holland bij de Flori Footprint Tool uit.

“De gebruiksvriendelijkheid van de tool sprak ons erg aan. De tool zag er eenvoudig uit, is geschikt voor meerdere locaties en productgroepen én we konden de tool naar wens inrichten”.

Op welke manier maken jullie gebruik van de tool?

“Wij hebben de footprint berekend van al onze bloeiende planten. We kunnen meerdere jaren met elkaar vergelijken. Hierdoor hebben we de impact van onze bloeiende planten in beeld en kunnen we gericht met duurzaamheid aan de slag gaan. De volgende stap wordt het berekenen van de footprint van onze andere producten, zoals onze jonge planten, weefsels en stekmaterialen.”

De Flori Footprint Tool toont de impact van 16 impactcategorieën. “Wij focussen ons eerst op de CO2 footprint, dat geeft al een goed beeld. In de toekomst willen we ook naar de andere impactcategorieën kijken.”

Hoe gaat het verzamelen van de benodigde gegevens af?

KP Holland heeft het voordeel veel (historische) gegevens ter beschikking te hebben. “Maar we zien wel dat het bij leveranciers voor een extra uitdaging zorgt. Niet alle leveranciers hebben de gegevens die wij nodig hebben, direct beschikbaar. Nu wij alle gegevens verzameld hebben, is het slechts een kwestie van invoeren en bijhouden.”

Welke uitkomst is voor jullie het meest waardevol?

KP Holland maakt met name gebruik van de scenarioberekeningen en er wordt gekeken naar eerder gemaakte beslissingen. “Met de scenario’s kan je terug- en vooruitkijken. Als voorbeeld: bijna al onze locaties zijn aangesloten op aardwarmte. Met de Flori Footprint Tool zien wij wat de CO2 uitstoot is, met en zonder aardwarmte. Wij zagen dat de footprint aanzienlijk omlaag is gegaan.”

Hoe zetten jullie de tool in voor investeringen?

“Natuurlijk kijken wij naar het financiële rendement van investeringen en met de tool kunnen we ook de impact op de footprint berekenen. In onze directiebeslissingen kunnen we vervolgens niet alleen het financiële rendement laten meewegen, maar ook de milieu-impact van bepaalde investeringen.” Zodoende heeft KP Holland al meerdere investeringen doorgerekend, waarbij er steeds meer duidelijk wordt wat de milieu-impact is.

Hoe kijken jullie tegen de toekomst van footprinting aan?

KP Holland ziet een uitdaging op het gebied benchmarking. “Dat betekent wel dat andere kwekers eveneens met footprinting aan de slag moeten, maar nog niet iedere kweker is zover. Het biedt echter wel de mogelijkheid om de footprint van onze producten met anderen te vergelijken”.

Bovendien melden de eerste partijen zich bij KP Holland die werken met het Science Based Targets Initiative (SBTi). Dit initiatief brengt, met Science Based Targets, de doelen van bedrijven in lijn met de klimaatdoelen in het Parijsakkoord. “Om aan deze doelen te voldoen krijgen wij steeds vaker de vraag onze footprint te delen. Wij zijn erg blij dat wij eenvoudig de gegevens van onze productgroepen kunnen aanleveren. Onze afnemers zijn aangenaam verrast dat wij al met footprinting aan de slag zijn gegaan.”

KP Holland is blij dat zij nu al inzicht krijgen in de footprint van hun producten en voorbereid is op toekomstige maatregelen of wetgeving. “Wij zien de tool als een middel om toekomstgerichte footprint berekeningen te maken. We hebben een goede nulmeting en kunnen gericht kijken welke duurzame stappen we gaan maken. We zijn dus erg enthousiast over de Flori Footprint Tool, vooral over de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheid om met scenario’s aan de slag te gaan.”

Heeft u ook interesse in de Flori Footprint Tool of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op voor een demo.

Meer interessante artikelen

Vraag een Chain Portal demo aan

Ontdek de mogelijkheden van onze Chain Portal!

Vraag een Trader Portal demo aan

Ontdek de mogelijkheden van onze Trader Portal!

Vraag een Grower Portal demo aan

Ontdek de mogelijkheden van onze Grower Portal!