Wat is footprinting?

Footprint_plant

Delen via:

LinkedIn
Facebook
Twitter

Duurzaamheid is tegenwoordig niet meer weg te denken. Het is een noodzakelijke pijler geworden voor elk bedrijf om verantwoordelijkheid te nemen voor de impact op het milieu. Een krachtig instrument om inzicht te krijgen in de milieu-impact van een plant of bloem is footprinting. Maar wat houdt een footprint berekening in en hoe kunt u het binnen uw tuinbouwbedrijf toepassen?

Berekenen van de impact op het milieu

Footprinting, oftewel het meten van de ecologische voetafdruk, is een systematische benadering om de milieu-impact van een product, dienst, proces of zelfs een heel bedrijf te meten en te kwantificeren. Het gaat verder dan alleen het meten van CO2-uitstoot; het brengt ook andere aspecten in kaart zoals watergebruik, landgebruik, en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Door de volledige levenscyclus van een product of dienst in kaart te brengen, van grondstoffenwinning tot afvalverwerking, krijgen bedrijven een volledig beeld van hun milieu-impact.

Het doel van footprinting is niet alleen om bewustzijn te creëren, maar ook om concrete stappen te nemen om deze impact te verminderen. Hierdoor kunnen bedrijven hun duurzaamheidsdoelstellingen beter definiëren en realiseren.

De Flori Footprint Tool

In de tuinbouwsector is duurzaamheid ook een belangrijk thema. De Flori Footprint Tool is speciaal ontwikkeld om footprint berekeningen snel en eenvoudig toegankelijk te maken voor bedrijven in deze sector. Met deze online tool kunt u op een gebruiksvriendelijke manier de footprint van uw planten berekenen.

De Flori Footprint Tool volgt de regels van de Europese FloriPEFCR, wat een gestandaardiseerde aanpak biedt om footprints te berekenen. Met deze aanpak kunnen bedrijven in de tuinbouwsector hun milieu-impact beoordelen en vergelijken. Dit helpt bij het creëren van een consistente basis voor het meten en rapporteren van de milieu-impact van verschillende producten in de sector.

Op welke manier maken jullie gebruik van de tool?

De kracht van de Flori Footprint Tool ligt in zijn eenvoud en transparantie. Als kweker kunt u zelf de impact van uw producten meten en met toekomstscenario’s aan de slag gaan. Aan de hand daarvan kunt u gerichte stappen zetten of investeringen bepalen zodat u uw duurzaamheidsdoelen behaalt. De rekentool zorgt niet alleen voor bewustwording, maar ook voor concrete acties om een positieve verandering te bewerkstelligen.

Al met al biedt footprinting, samen met tools zoals de Flori Footprint Tool, bedrijven in de tuinbouwsector de mogelijkheid om hun duurzaamheidsinspanningen op een feitelijke manier te onderbouwen. Het stelt u in staat om bewuste keuzes te maken die niet alleen gunstig zijn voor uw bedrijf, maar ook voor onze planeet. Bovendien bent u voorbereid op toekomstige wetgeving of maatregelen. In de toekomst zult u ook steeds vaker de vraag krijgen om uw footprint aan te leveren, bijvoorbeeld aan afnemers of leveranciers. U kunt dit eenvoudig, met één druk op de knop, aanleveren.

Wilt u meer informatie ontvangen over wat footprinting is en hoe u dit kunt inzetten binnen uw tuinbouwbedrijf? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen u graag meer.

Meer interessante artikelen

Vraag een Chain Portal demo aan

Ontdek de mogelijkheden van onze Chain Portal!

Vraag een Trader Portal demo aan

Ontdek de mogelijkheden van onze Trader Portal!

Vraag een Grower Portal demo aan

Ontdek de mogelijkheden van onze Grower Portal!